Тренировъчен лагер Ramsau am Dachstien, Австрия

with Няма коментари

ramsau-1

През последните 20 дни подготовката ми протече на едно от най-добрите места за ски северни дисциплини Ramsau am Dachstein, Австрия. Това малко селце се намира в област Steiermark и само на 10 км. от едно от най-добрите места за алпийски ски в Австрия – Schladming. Всяка есен това китно селце приютява голяма част от световния елит по северни ски дисциплини (ски бягане, ски северна кобминаци и биатлон).

ramsau-2

Основната причина за нашествието на най-добрите скиори от целия свят е глетчера Dachstein (2700 м. над морското равнище), който задържа сняг през цялата година, и много добрите условия за подготовка в самото селце, като шанца за ски скок, специално изграденото трасе за ролкови ски със стрелбище, няколко перфекно оборудвани фитнес зали, както и басейн за плуване. За мен Ramsau е много специално място и тази година беше моята 10-та поред година на подготовка там.

ramsau-4

Основната насока на повечето състезатели, които идват на това място е да направят своите първи качвания на ски за сезона. Монотонни, с ниска интензивност и голяма продълзителност (до 3-4 часа) тренировки на глетчера и къси, силови и с доста по-голяма интензивност тренировки на ролбана, както и в залите за фитнес. За повечето състезатели тренировъчният ден протича с първа тренировка на ски на глетчера и втора тренировка на крос, колело, ролкови ски или различни силови упражнения.

DCIM100GOPROG0158933.
DCIM100GOPROG0158933.

За мен лагерът беше разделен на 3 периода. Първи – през който се опитах да направя малко по-голям обем на ски с леки, възстановителни втори тренировки. Втори – през който намалих обема на ските до нормалното (1,30 – 2 часа) и се опитах да поработя за сила и силова издръжливост през вторите тренировки. И трети – през който продължителността на тренироките на ски беше намалена до 1,20 – 1,40 часа, но за сметка на това вторите тренировки бяха с висока интензивност.

ramsau-5

Лагерът беше изключително ползотворен и приключих със задоволство този етап от подготовката си.