За мен

Име: Станимир Иванов Беломъжев
Прякор: Тачо
Дата на раждане:
16.02.1988 година
Mясто на раждане:
град Троян, България
Височина: 180 см.
Тегло: 70 кг.
Отбор: ски клуб „Хемус” – град Троян
Спорт: ски ориентиране,
маунтин байк оиентиране,
ориентиране,
ски бягане

Станимир Иванов Беломъжев стъпва на ски за бягане на 2 годишна възраст. На 7 години вече участва в състезания от Държавния спортен календар по ски бягане. На 12 години започва да участва в стартове по ориентиране и ски ориентиране. Състезател е на ски клуб „Хемус” – град Троян, негов личен треньор е баща му.

Станимир печели първите си отличия от държавни шампионати по ски бягане на 7 годишна възраст, а по ориентиране и ски ориентиране на 12. На 14 годишна възраст се класира на 4-то място на Trofeo Topolino – неофициално световно първенство за деца по ски бягане. На 17 години става европейски и вицеевропейски шампион по ски ориентиране за юноши. На 20 години става двукратен световен шампион по ски ориентиране за младежи.

Станимир Беломъжев е трикратен европейски шампион за мъже и двукратен сребърен медалист от световни първенства по ски ориентиране. Той печели много медали за България от световни купи, европейски и световни първенства по ски ориентиране както в индивидуални стартове, така и в спринтови щафети, заедно с Антония Григорова. Три сезона завършва на първо място в Световната ранглиста по ски ориентиране.

Станимир е дипломиран магистър по „Национална сигурност и отбрана” от Военна академия „Г. С. Раковски” – град София и бакалавър със специалност „Треньор по ориентиране” от Национална спортна академия „Васил Левски” – град София.